top of page

ACTIVITATS DE LLENGUA ORAL

A continuació es presenten diferents activitats i jocs fàcils de dur a terme a casa que ens permeten treballar de manera lúdica aspectes del llenguatge oral com ara l’aprenentatge de nou vocabulari, la categorització de camps semàntics, l’estructura oracional, l’associació de conceptes i la consciència fonològica, entre d’altres. Tots aquests elements de treball afavoreixen el desenvolupament del llenguatge expressiu.

Mimica.HEIC

MÍMICA

La mímica, entesa com el llenguatge dels gestos, aporta més aprenentatges del que ens imaginem! I aquests aprenentatges tenen una relació directa no només amb el desenvolupament psicomotriu del nen/a sinó també amb el llenguatge no verbal, que aporta una gran informació d'allò que volem expressar. Ens ajuda a representar les paraules que coneixem i ampliar les seves qualitats. A casa podem imitar accions, oficis, animals… per tal que l’altre pugui endevinar què és el que s’està representant. Us animeu?

Veigveig.HEIC

VEIG-VEIG

Jugar al famós i popular joc del “veig-veig” ens ajuda a millorar l’atenció, l’observació i a estimular el vocabulari i l’aprenentatge de noves paraules. Un ha de fixar-se en un objecte i en diu el color. L’altre ha d’anar dient coses d’aquell color fins a endevinar allò que el primer havia escollit. També es pot fer amb la versió de dir la lletra amb la que comença l’objecte, en comptes del color, treballant així la consciència fonològica i el reconeixement de les lletres!

Endevinalles.HEIC

ENDEVINA ENDEVINALLA

Les endevinalles són formes d’expressió que atrauen molt als infants ja que tenen una musicalitat que convida a repetir-les i a jugar-hi. Estan compostes per un llenguatge rítmic que facilita la memorització, i ajuden en l’adquisició de nous fonemes i nou vocabulari.

Campssemantics.HEIC

CAMPS SEMÀNTICS

Fer aquesta activitat ens ajuda a organitzar totes aquelles paraules que coneixem i aprendre de noves. Podem plantejar un tema, instruments, transports, colors, fruites, verdures, oficis… i alternativament anar dient paraules d’aquella categoría.

A veure quantes en sabem entre tots!

Jodic.HEIC

JO DIC...

Aquest joc consisteix en que algú dóna una ordre i els altres l’han de dur a terme. Per exemple: jo dic que heu de saltar, jo dic que us toqueu el nas, jo dic que busqueu alguna cosa vermella, jo dic que us aneu a rentar les mans… Aquesta activitat ens ajuda no només a desenvolupar el llenguatge oral sinó també ha reforçar la comprensió!

Paraulesamblletra.HEIC

DIR PARAULES AMB LA LLETRA...

Escollim una lletra i diem alternativament paraules amb la lletra que haguem escollit. Per exemple amb la lletra A, arbre, abril, amic, aniversari… a veure quantes paraules se’ns acudeixen! Aquesta activitat en ajuda a treballar el reconeixement de lletres i sons.

Cantar.HEIC

CANTAR

La música i les cançons ens ajuden a desenvolupar el llenguatge oral, ja sigui escoltant-les o cantant-les. Ens ajuden a practicar el ritme i les entonacions, així com els diferents sons de la pròpia llengua i l’aprenentatge de noves paraules. Les cançons de falda són fàcilment memorizables i són un bon recurs d’aproximació al llenguatge oral dels infants.

ALTRES

Activitats com mirar pel·lícules, contes, fotografies… i parlar conjuntament del què hi succeeix o del què veiem a la imatge són recursos que podem fer servir a casa per treballar tots aquests aspectes del llenguatge oral que hem comentat anteriorment.

bottom of page