
ACTIVITATS manipulatives

PUZZLES:
Des de col·locar les peces al seu lloc fins a explicar històries o cantar cançons: són moltes les possibilitats que ofereixen els puzzles! Ajuden a treballar la motricitat fina, la coordinació viso-manual, l'atenció i la concentració. Segons el moment, pot ser una tasca més mecànica o bé, convertir-se en un joc més dinàmic. Les dues opcions poden ser entretingudes, estimulants i divertides!
Si a casa no en teniu, podeu confeccionar-ne de casolans amb cartró o cartolina i fent dibuixos senzills o utilitzant imatges d'Internet.
EXPERIMENTACIÓ:
És una font d'aprenentatge molt estimulant! Amb aquesta activitat s'afavoreix l'autonomia, la descoberta d'un mateix i de l'entorn, el pensament lògic i matemàtic i la comunicació i el llenguatge. Es tracta d'oferir diferents objectes i materials per a què els infants els manipulin i explorin lliurement a nivell sensorial i perceptiu. A l'escola fem servir una taula d'experimentació; això facilita l'activitat. A casa podeu fer servir caixes grans o safates de cuina; també funciona molt bé. L'important és que els materials no acabin tots escampats amb els primers moviments... (encara que acaba fent-se inevitable que els més petits acabin per tot arreu...).
Aquí us deixem alguns exemples, però les possibilitats són infinites i la cuina de casa, un supermagatzem: Blocs de construcció, pots, taps i tapes, tubs, botons, caixes de diferents mides, càpsules de cafè, rodets de fil, claus, sorra, cadenes, coberts, coladors, embuts, llavors, llegums, arròs, pasta, confeti, cotó, posavasos, palletes, etc. Alguns elements com les cadenes o les tapes funcionen molt bé sols perquè donen molt de joc; d'altres com els llegums mirem de combinar-los amb pots o tubs per tenir més opcions de manipulació.
Totes les opcions són vàlides, no tingueu por de provar i... a jugar!

PLASTILINA:
Jugar plastilina és una bona manera de treballar la motricitat fina, la coordinació viso-manual i la capacitat de concentració. A més a més, estimula la creativitat i facilita alguns aprenentatge com per exemple, els colors, les formes geomètriques o les lletres. Pot arribar a ser molt relaxant i una experiència de satisfacció personal.
Hi ha moltes opcions comercials però també de casolanes. Aquí us deixem un enllaç per fer-la a casa!


JARDINERIA:
És una bona opció pels qui teniu balcó, terrassa o testos al menjador!
Jugar amb la terra, regar les plantes, plantar llavors, manipular pedres, fulles i pals... És una via més d'experimentació que, a banda de connectar-vos amb l'entorn i la natura, pot servir per establir petites rutines!
CONSTRUCCIONS:
Fer construccions afavoreix el desenvolupament del joc, la motricitat fina i la coordinació mà-ull. També el coneixement de l'entorn i el raonament lògic i matemàtic; permet l'adquisició de conceptes de mida i espai i l'aprenentatge de formes geomètriques i propietats dels materials. Fomenta la creativitat i és ideal per reforçar l'autoestima i la seguretat.
Totes les opcions són bones: lego, duplo, mecano, peces de fusta... pots de cuina i altres materials reciclats!
A veure qui fa la torre més alta!

CUINA
La cuina desenvolupa en els nens i nenes un munt de capacitats i habilitats des del llenguatge, les matemàtiques, els colors, les formes, etc. És una font d'aprenentatge: podem llegir receptes, mesurar quantitats, millorar l’autonomia, aprendre a netejar i endreçar els utencilis i, sobretot, despertar a través dels sentits el plaer del menjar allò que hem elaborat.
Qui s’anima a preparar una recepta?
