
ACTIVITATS SENSORIALS

L'HORA DEL BANY
L'hora del bany és una experiència de cura molt especial. Si es tracta d'un moment tranquil i plaent permet enfortir vincles i avançar en la consciència corporal al temps que s'assoleixen hàbits d'higiene i autonomia personal. Us animem a dedicar-li temps extra i recrear el nostre "Espai d'Aigua" a les vostres cases! Si teniu banyera, podeu omplir-la d'escuma, tenyir l'aigua amb una mica de pintura, posar-hi diferents recipients per fer transvasaments (tuppers de diferents mides, xeringues, colador, alguna ampolla, taps de suro, etc.), provar diferents temperatures, jugar amb esponges de diferents textures, etc. Si no en teniu, potser podeu improvitzar un espai per experimentar amb l'aigua fent ús de palanganes o cubells.
Quan juguem amb cocis amb aigua ens agrada...
Tenir dos cubells per fer transvasaments i recipients de diferents mides.
Llençar objectes des de diferents altures per veure com esquitxen.
Omplir recipients i buidar-los suaument mirant com cau l'aigua.
Quan anem a l'Espai d'Aigua (banyeres) ens agrada...
Cantar alguna cançó i obrir i tancar l'aixeta en un moment determinat.
Omplir recipients i buidar-los suaument sobre el seu cos.
Fer-los companyia mentre són dins l'aigua i anar parlant amb ells.

JOCS DE LLUM
Experimentar amb la llum i la foscor permet explorar sensacions visuals i avançar en el coneixement de l'entorn i el control sobre les pròpies accions. A més, estimula el joc i la imaginació. Els jocs de llum parteixen de la idea de manipular elements lluminosos en un espai fosc. Nosaltres sovint els acompanyem de música o històries. És una proposta senzilla però molt versàtil: ofereix opcions infinites!
Per dur-la a terme podeu simplement apagar els llum de la sala o bé, crear escenaris màgics amb teles, llençols, cortines i coixins. Pel que fa a la llum, són útils tot tipus d'elements: lots, làsers, pilotes lluminoses, llums de nadal, projectors, etc. Els jocs que sorgeixen solen ser sensorials i motrius: mirar les llums recórrer les parets, passejar-les pels cossos, fer-nos massatges suaus, perseguir els llums i intentar atrapar-los, mirar-nos al mirall amb la llum prop del cos/cara, manipular les llums i veure que passa (obrir/tancar/canvis de color...), fer ombres amb els llençols, etc.
Us animeu?
RACÓ DE SALTS
Saltant s'avança en la consciència corporal així com en el domini i control del cos. És una activitat motriu estimulant que permet jocs d'anticipació i torns; ambdues accions són importants en el desenvolupament. Si disposeu de coixins, matalassets i teles podeu amuntegar-los fins a crear una zona de salts que sigui segura i divertida alhora. També podeu col·locar-hi alguna cadira o tamboret que faci la funció de trampolí i... simplement deixar-vos caure o llençar coses per veure com reboten.

JOCS DE FALDA I ALTRES MANERES DE JUGAR AMB EL COS
Jugar a través del cos afavoreix la consciència corporal i la integració sensorial, entre altres. Per estimular aquest tipus de joc, va molt bé servir-se de materials quotidians (pocs, versàtils i senzills) amb els que es puguin generar sensacions corporals plaents i jocs senzills (de l'estil cu-cú, pessigolles o massatges). Aquí us deixem alguns exemples i idees, que esperem que us inspirin!
Caixes grans, coixins, pilotes, rotllos de paper d'embalar o estovalles de paper, llençols, tovalloles grans i cadires amb què pugueu construir un trampolí, túnel o tobogan són només algunes de les opcions. Amb elles podeu construir cabanes, amagar-vos, fer que els nens s'asseguin/estirin damunt i fer lliscar els llençols "passejant-los" pel terra; embolicar-los i desembolicar-los, fer-los pessigolles... Deixeu-vos endur i... a gaudir!
